Saltar apartados

IV Congreso Internacional de Literatura y Ecocrítica 2017

Sota el lema "D'animals i homes: fronteres entre l'humà i ho animal", el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) acull, del 19 al 21 de juny de 2017, el Congrés internacional de literatura i ecocrítica 2017. Organitzat per l'Associació Internacional Iberoamericana de Literatura i Ecocrítica, el congrés integrarà més de quaranta presentacions i ponències plenàries a càrrec d'especialistes arribats de diverses universitats espanyoles i internacionals (Xile, Brasil, EUA, Xina, Mèxic, Argentina o Grècia). També s'inaugurarà l'exposició "Imaginaris de l'aigua", i es durà a terme l'activitat participativa "Praxi de la corporeidad: tants animals com a cèl·lules".

Obert termini d'inscripció per a oïdores, amb possibilitat de certificació de 20 hores HISSE.

Durant tres jornades completes, el congrés s'ocuparà de les derivacions científiques, literàries i artístiques que presenta el límit entre l'humà i ho animal, convocant a nombroses disciplines d'interès per a l'ecocrítica actual com la filosofia, l'arquitectura, les ciències socials i del comportament, la biologia o la lingüística.

«Les fronteres entre l'humà i ho animal apareixen amb freqüència desdibuixades en totes les cultures a través de les seues manifestacions artístiques, ja siga atribuint als humans comportaments animals (com els berserker nòrdics) o als animals comportaments humans (a la manera dels animals de les Rondalles d'Esopo), ja siga presentant éssers mitològics a mig camí entre uns i uns altres (l'esfinx grega, el licántropo europeu, els homes lleopard africans o el tengu japonés, entre uns altres).

No obstant açò, no és fins al segle XIX quan els filòsofs comencen a reflexionar profundament sobre l'exactitud de la distinció taxonómica entre humans i animals. Per exemple, Jeremy Bentham afirmava que només un tirà podria oblidar que compartim amb els animals la capacitat de patir. Alguns líders religiosos també han opinat obertament sobre la qüestió en les últimes dècades, recordant-nos que els animals tenen la capacitat de patir (l'actual Dalai Lama) o fins i tot la possible existència d'un ànima animal (Juan Pablo II). En l'altre extrem, autors com Michael P.T. Leahy consideren aquest tipus de posicionaments com a mostra d'un errat antropomorfismo que atribueix als animals trets exclusivament humans com el desig de llibertat o la cerca de la felicitat.

En el seu clàssic assage Animal Liberation, Peter Singer conclou que, igual que les dones o els negres africans han sigut maltractats sobre la base de diferències fisiològiques moralment irrellevants, els animals han caigut també en el costat erroni d'una suposada %u201Clínia infranquejable%u201D que separa als éssers que tenen importància de la resta. No obstant açò, a diferència dels col·lectius feministes o ètnics, que amb el temps han pogut construir un discurs propi i reivindicar el seu alteridad, l'animal no pot erigir-se en subjecte enunciador de la seua pròpia identitat».

Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03080 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3413

Fax: (+34) 96 590 9452

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Filolog%C3%ADa-Espa%C3%B1ola-Ling%C3%BC%C3%ADstica-General-y-Teor%C3%ADa-de-la-Literatura/232039910190122

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464